Tudástár

Weboldal készítés alapjai

Weboldal készítés alapjai

Weboldal készítés alapjai

Weboldal készítés alapjai

Egy weboldalnak is stabil alapok kellenek, ezeket a pilléreket még a a weboldal fejlesztésének megkezdése előtt határozom meg az ügyfél közreműködésével. Ehhez most egy kis segédletet szeretnénk nyújtani.

Technikai szempontból a tárhely és a domain a legfontosabbak, melyek nélkül nem lehetséges weboldalt készíteni, így ezek kötelező elemek még a munkálatok megkezdése előtt!
Ezután pedig azt kell meghatározni, hogy milyen célja/funkciója lesz a honlapnak és pontosan ki(k)nek szól, ki a célközönség?

Tárhely

Webtárhely szolgáltatónál vásárolt (vagy saját) fizikális tárhely szükséges a weboldal és tartalmának tárolásához. Ilyen szolgáltató például a www.dotroll.com; illetve a különböző típusú honlapokhoz különböző méretű tárhelyet érdemes választani, melyben természetesen tudunk segíteni, miután felvetted velem a kapcsolatot. Fontos, hogy megbízható és minőségi szolgáltatót válassz a weboldal sebessége, stabilitása stb. miatt.

Domain – Webcím

A domain a weboldalak címe például redwebdesign.hu – ez az a cím, ami alapján a böngésző tudja melyik weboldalt kell betöltenie (mint egy földrajzi cím). A weboldalt készítéshez vásárolni kell egy egyedi domaint.

Weboldallal kapcsolatos célkitűzés

A hatékony weboldal működtetéséhez, üzemeltetéséhez meg kell határozni, hogy milyen céllal szeretnéd a weboldaladat elkészíttetni. Meg kell határozni, hogy milyen módon jelenjenek meg a kínált szolgáltatások, termékek, hogyan kerülnek bemutatásra az oldaladon és azt hol szeretnéd megjeleníttetni a weboldalon belül (sitemap).

Weboldal vagy webáruház?

Termékek konkrét online értékesítéséhez webáruházra, szolgáltatások online értékesítéséhez vagy árajánlatok kiadásához weboldalra lesz szükség. A webáruház a vásárlás folyamatához szükséges webáruház motorral, kategória és termékoldalakkal jelent többet egy weboldalnál, összetettebb rendszer. Egyszerűbb webáruházat pedig hibrid megoldással lehetséges elkészíteni. Utóbbi esetben a weboldal felülete alatt webáruház motor működik, de nem olyan terjedelemben, mint egy teljes webshop.

A felsoroltak meghatározásában ügyfeleim számára egyéb segédleteket és tanácsokat is nyújtok.